4.3 TOIMINTA—LENNOKKILEIRIT


Heinäkuun alussa järjestettiin perinteinen Jämin lennätysleiri yhdeksän hengen voimin.

Leirin aikana kaksi junioria sai tuntumaa RC- lennätykseen siten, että koko lento tapahtui oppilaan toimesta ilman opettajan puuttumista lennokin ohjaukseen.

Niin kuin monena vuonna aiemminkin, ei tuuliolosuhteen olleet suotuisia rinnelennätystä ajatellen. Muutoin lennätyssää oli hyvä koko leirin ajan.

Saunaillan päätimme iltanuotiolla, jossa kertasimme tarkasti päivän tapahtumat ja paransimme maailmaa.

4.2 TOIMINTA—NUORISO


Nuorisojäsenille annettiin ohjattua rakennustoimintaa koko talvikauden ajan kerhoiltoina. Kesäaikana annettiin lennätysopetusta Suonsaaren lennokkikentällä kerhon omalla opetusliidokilla ja radio-ohjauslaitteistostolla.

Järjestimme myös lennätyskurssin lennokkikentällä. Erittäin huono sää kurssi-iltana sotki suunnitelmat mutta saimme sovittua uuden ajan halukkaille. Tätä kautta saimme yhden uuden jäsenen kerhoomme.

4.4 TOIMINTA—KILPAILUT

Kerholaiset osallistuivat aktiivisesti Nordik-sähköliidokki osakilpailuihin (Jukka-Pekka Pulkkinen, Jukka Lankinen, Sakari Silvennoinen ja Aki Viinikainen). 

Paras kokonaissijoitus oli Jukka-Pekka Pulkkisen kolmas tila Nordik-Suomen Cupin kokonaiskilpailun lopputuloksissa.

Lisäksi järjestimme jälleen sähköliidokki kilpailuja perustuen tasoituskertoimiin. Näihin kilpailuihin pystyi osallistumaan periaatteessa millä tahansa sähköliidokilla.  Näitä MiLe Cup kilpailuja järjestettiin kaikkiaan kolme kappaletta.        

Mikkelin Lennokki Ry

1.YLEISTÄ

Entistä useampi harrastaja on löytänyt kerhotilamme tiistai-iltaisin. Lisäksi itse lennätystoiminta on ollut vilkasta Suonsaaren lennokkikentällä vuonna 2009. Osasyyn voi vilkastumisesta laittaa erinomaisten lennätyskelien piikkiin, mutta uusien jäsenten saaminen on mukava tosiasia.
            

3. TALOUS

Kerhon talous oli jälleen kerran tiukka. Investointi ajettavaan ruohonleikkuriin jolla parannettiin edelleen lennätysolosuhteita oli suurin yksittäin kustannus. Lisäksi ruohon leikkaaminen vaati yllättävän paljon investointia polttoaineeseen.

Varustekopin koko vesikaton pinnoitteen asennus oli myös merkittävin kustannus vaikka itse työ tehtiinkin kokonaisuudessa kerholaisten omin voimin. Kokonaisuudessa varustekoppi saatiin sekä laajennus- että parannustöiden osalta valmiiksi kuluvan kauden aikana.

Ensi kertaa käytössä ollut lennokkikentän käyttömaksu toi kerholle merkittävää lisätuloa edellisvuoteen verrattuna.

Kerhoiltoihin tai lennätyspaikalle saattoi nyt saapua paikalle kerhon omassa T–paidassa. Paidat saatiin teetettyä yhteisostona ja näin saatiin myös hieman kerhon kassaan ylimääräistä.

 

2. HALLINTO

Yhdistyksen johtokuntaan kuuluivat vuonna 2009:

· puheenjohtaja ja rahastonhoitaja Jukka  Lankinen

· varapuheenjohtaja Jukka Hänninen

· sihteeri Sakari Silvennoinen

· jäsen  Matti Warjus

· varajäsen Jukka-Pekka Pulkkinen

 

Johtokunta kokoontui päättämään kerhon asioista viisi kertaa.

Yleisiä kokouksia oli kaksi kertaa (kevät- ja syyskokous).

Maksavia jäseniä oli  19  henkeä. (6 kannatusjäsentä, 4 juniorijäsentä ja 9 varsinaista jäsentä).

Toimintakertomus 2009

4.5 TOIMINTA—KERHOILLAT

Kerhoiltoja oli yksi viikossa (tiistaisin klo 18.00 – 19.30) jolloin annettiin junioreille opastusta lennokkien rakentamisessa.  Muut jäsenet käyttävät kerhon tiloja ja laitteita rakentamiseen myös varsinaisten kerhoiltojen ulkopuolella.

Kesäaikana torstaisin oli lennätysillat Suonsaaren lennokkikentällä. Käytännössä saattoi jonain kesäkauden viikkoina olla lähes joka päivä muutoinkin lennätystoimintaa lennokkikentällä.


            

4.6 TOIMINTA—MESSU JA MUSEOKÄYNNIT

Kesäkuun alussa kerho järjesti retken Keski-Suomen ilmailumuseoon Tikkakoskelle. Tällöin oli mahdollisuus tehdä ostoksia myös Kasinhännän myymälässä, josta löytyi armeijan ylijäämä ja käytöstä poistettavia tavaroita moneen lähtöön.

Museoretkellä tuli tarkistettua niin MIG– hävittäjät kuin 2. maailmansodan aikaisen Brewsterin (BW-372) entisöinnin tulokset. Tämä kone on ainoa jälkipolville säilynyt yksilö.4.1 TOIMINTA—LENNÄTYS


Lennätystoiminta oli läpi vuoden vilkasta. Alkuvuoden erinomaiset jääkelit sallivat lennätystoiminnan järvien ja lampien jäillä. Myös alkuvuoden sisälennätystoiminta mahdollistui kun saimme muutamana viikonloppuna käyttöömme Mikkelin ammattioppilaitoksen liikuntasalin.

Lähes koko kesä oli suotuisa säiden suhteen lennätystoiminnalle. Tällöin painopiste lennätystoiminnassa oli Suonsaaren lennokkikentällä. Lennokkikentän käyttö lennätysvihkoon kuitattujen  merkintöjen mukaan oli xx vierailua, joten nousuja laskuja lienee tullut pelkästään Suonsaaren toiminnan osalta melkoisesti. Osasyynä kentän suosioon oli myös parantuneilla olosuhteilla kun kenttä saatiin omalla ruohonleikkurilla pidettyä entistä paremmin kunnossa.

MiLen syystapahtumaa vietettiin lokuussa hieman viileän mutta muutoin hyvän lennätyskelin vallitessa. Paikalla oli lähes koko kerhon väki sekä ulkopuolisia toiminnasta kiinnostuneita. Saimme vieraaksi Tampereelta Talent– Suomi kilpailussa mainetta niittäneen lennättäjän, joka järjesti melkoisen näytöksen suurella 3-D moottorikoneella.

Loppuvuodesta yhteistyö Mikkelin Urheiluautoilijoiden RC-auto toiminnan kanssa mahdollisti Portin kiinteistön suurehkon sisähallin käytön sisälennokkien ja sähkökopterien lennätystoimintaan. Tämä antoi oikean piristysruiskeen sisälennokkiharrastukselle Mikkelissä!

Syksyllä moni harrastaja viritteli led– valoja lennokkeihinsa. Tämä mahdollisti lennätyksen myös täysin pimeässä, joten päivän lyhentyminen ei ollut este tai syy lennätyksen vähentämiseen.

Lennätyslajeina olivat suurilta osin sähköliidokit ja –moottorikoneet, mutta myös erityisesti sähökopteritoiminta oli vilkastumaan päin.

Ilmakuvaustoimintaa harrastettiin edelleen kerhossa usean koneen voimalla. Näitä ilmakuvia julkaistiin niin lehdissä kuin kirjoissakin. Myös useampi vesitasokin pääsi ilmaan kesälennätyskaudella 2009.

 

4.7 TOIMINTA—TIEDOTTAMINEN

Kerhon tiedottamista parannettin vuoden 2009 aikana laatimalla kaksi jäsenkirjettä. Näissä kirjeissä kerrottiin ajankohtaiset kuulumiset sekä tulevat tapahtumat.

Mikkelin Lennokin omia web– sivuja ylläpidettiin osoitteessa http://lentoon.org, josta saattoi mm. lukea jäsenkirjeet ja seurata toimintakalenteria.


            

6. JÄSENYYDET

Mikkelin Lennokki ry. on kuulunut heti perustamisestaan lähtien Suomen Ilmailuliitto ry:hyn. 

Jäsenyys Etelä-Savon Liikunta ry:ssä, ESLi:ssä jatkui vuonna 2009.


            

5. TOIMINTA—LENNOKKIKENTÄN KUNNOSTAMINEN

Lennokkikentän varustekopin laajennus ja kunnostaminen saatiin kerholaisten oman työpanoksen ja ESLi:n kautta saadun työvoiman avulla päätökseen.  Kuluvan vuoden aikana päätettiin hankkia varustekopille myös vakuutus ja kunnon lukitus.

Lennokkikentän länsiosan raivausta jatkettiin. Risukasat saatiin pois ja sillat ojien yli asennettua. Kahdeksan täytemaakuormaa saatiin ajatettua kentälle. Nämä kasat jäivät osittain levittämättä.

Oman ajettavan ruohonleikkurin avulla kentän nurmipinta saatiin pysymään hyvässä kunnossa koko lennätyskauden. Lisäksi saimme kaupungin liikuntatoimelta niittoavun nurmialueen reuna-aluiden siistimiseksi.

Lennätyksen kannalta oleellisen nousu- ja laskualueen osalta tehtiin päätös luopua sorapintaisesta kiitoradasta. Tavoitteeksi asetettiin mahdollisimman tasaisen nurmialueen rakentaminen, joka toimisi hyvin joka tuuliolosuhteissa lennokeiden nousu- ja laskupaikkana.

            

Muut toimintakertomukset vuosilta 2006  2008 2010 2011 2012