Mikkelin Lennokki Ry

Lennokkiharrastustoimintaa MiLessä

 

Lennokit harrastuksena kattavat monien erilaisten lentolaitteiden kirjon sekä kymmeniä erilaisia kilpailuluokkia.

Tässä hieman käytännön tietoa Mikkelin Lennokin harrastajien ja kerhon toiminnan painopistealueista ja itse kerhosta.

 

Vapaasti lentävät lennokit

Kerhoiltoina on rakennettu vapaasti lentäviä liidokkeja (mm. Toka), sekä kumimoottorilennokkeja (mm. Sinisiipi). Lisäksi rakentelun kohteena ovat olleet scale– koneet, sähköliidokit ja puistolennokit sekä pienet depronista valmistetut sisälennokit.

Lennätystoiminta on keskittynyt pitkälti talvisaikaan sisätiloihin kun kerho on järjestänyt sisähallivuoroja. Käytännössä Mikkelin seudulla vapaasti lentävien isompien lennokkien lennättely onnistuu vain talvisaikaan järvien jäillä suuren tilatarpeen vuoksi.

Jäsenistöltä em. lennokkien lisäksi löytyy polttomoottorikäyttöisiä vapaasti entäviä lennokkeja eli "limasimia", joita on voinut mm. viime talvena bongata Korpijärven yltä.

 

Radio-ohjattavat liidokit

Usealla harrastajalle on Mikkelissä sähköliidokki, joka saadaan ilmaan koneen nokalla olevan harjattoman sähkömoottorin ja lipo-akkujen turvin. MiLe järjestää sähköliidokeille vuosittain useita F5J Nordik– sekä F5J-400 Outrunner luokan kotikenttäkilpailuja, sekä kerhon omien sääntöjen mukaisia tasoituskertoimeen perustuvia kisoja, joihin kelpaa kalustoksi kaikki sähköliidokit.

Vuonna 2013 on tarkoitus myös jatkaa 2mRC– liidokkiluokan osakilpailutoimintaa. 2m liidokeissa ei ole sähkömoottoria ja niissä on yleensä vain perinteinen sivu– ja korkeusperäsinohjaus. Liidokki hinataan juosten tai kumiköyden avulla taivaalle. Em. lisäksi tullaan kilpailemaan myös F3k heittoliidokkiluokassa.

Oikea purjekoneen mallisia liidokkeja eli ns. scale- koneita ei kerholaisilla tällä hetkellä ole, mutta ehkä sellaisiakin vielä nähdään tulevaisuudessa.

Moottorikoneella liidokin hinaustoimintaa ei olla harrastettu vielä tämän vuosituhannen puolella. Puhetta siitä on kuitenkin pidetty yllä. Lennokkikentän edelleen kunnostuksen myötä myös käytännön mahdollisuudet tähän paranevat.

Kerholla on oma sähköliidokki ja radiolaitteet, joilla on mahdollisuus antaa lennätysopetusta harrastuksesta kiinnostuneille sekä lennätyksen alkeita oppiville.

 

Radio-ohjattavat moottorikoneet

Kerhon toimintaan kuuluvat paljolti myös sähkömoottorikoneet, jotka käytön helppouden, toimintavarmuuden ja siisteyden vuoksi ovat syrjäyttäneet osin polttomoottorikäyttöiset lennokit.

Suuri joukko esim. depron– muovista tehtyjä, joko piirustusten mukaan rakennettuja, sarjakoneita tai kokonaan itse suunniteltuja lentää useina kesäiltoina Suonsaaren lennokkikentällä tai omilla pihamailla.

Myös kellukkeellisia vesitasoja lennätetään omilta ja vieraiden laitureilta.

Radio-ohjattavista moottorikoneista osa on ns. semi-scale koneita, jotka muistuttavat varsin tarkastikin oikeaa esikuvaansa.

Talvisaikaan lennätämme koneita paljon myös järvien jäällä, jolloin pyörien tai kellukkeiden tilalle laitamme koneisiin sukset.

Talvisaikaan käytämme myös kaikkein pienempien sähkölennokkien lennätykseen kaupungin sisäliikuntatiloja.

 

Radio-ohjattavat helikopterit

Radio-ohjattavat helikopterit ovat viime aikoina yleistyneet voimakkaasti kerholaisten keskuudessa. Tähän on varmasti osasyynä kehittynyt tekniikka, joka on suhteellisen helppouden ja jatkuvasti halpenevien kustannuksien vuoksi tullut monien ulottuville.

Kopterit ovat usein miten sähkötoimisia, joko kaksoisroottorisia harjoituskoptereita tai vaativampia "oikeiden koptereiden mukaisia joissa on pyrstöroottori.

Lennätystoimintaa koptereilla on Suonsaaren lennokkikentällä tapahtuvan lennätyksen lisäksi paljolti myös omilla pihoilla sekä talvella kerhon järjestämissä sisäliikuntatiloissa.

 

Kerhotilat

Jatkuvasti kehittyvä harrastustoiminta ja siihen liittyvät välineet pysyvät ajan tasalla tiistai-iltaisin, joka on säännöllinen yhteinen kokoontumishetkemme läpi vuoden.

Kerhoiltoihin ovat tervetulleita sekä uudet että vanhat jäsenet sekä jäsenyydestä kiinnostuneet.

kesäaikana pyrimme aina sään salliessa kokoontumaan yhdessä torstai-iltaisin Suonsaaren lennokkikentälle.

Kerholaistemme ahkerassa käytössä ovat myös Lennokit-wiki ja lennokit.net web- sivustot unohtamatta näitä MiLen omia web- sivuja ja jäsenille julkaistavaa jäsenkirjeitä.

 

MiLe ja jäsenyys

Mikkelin Lennokin jäsenenmäärä vuonna 2012 oli yhteensä 26 henkilöä.

Mikkelin Lennokki ry on rekistöröity yhdistys, joka kuuluu Suomen Ilmailuliitto (SIL) kattojärjestöön.

SIL on puolestaan kansainvälisen ilmailuliiton FAI:n (Féderation Aéronautique Internationale) jäsenjärjestö Suomessa.

Kerhon jäsenyys Suomen Ilmailuliitossa takaa kerhotoiminnalle mm. toimintavastuuvakuutuksen.

Lisäksi kerhomme kuuluu jäseneksi Etelä-Savon Liikunta ry:hyn (ESLi)

 

Lisätietoja:

Milen kerhotilat ja johtokunnan jäsenten yhteystiedot

Jäsenasiat ja maksut

Lennokkikentän ajo-ohjeet ja lennättäjän toimintaohje

Toimintakalenteri

Toimintasuunnitelma 2013